Matějská pouť 2006

wikimedia.org
Váháte, zda jít letos na "slavnou" pražskou Matějskou pouť? Říkáte si, že to tam bude zase drahé, narváno a atrakce budou stejně stát za nic? Pak vám snad v rozhodování pomůže tato kratičká reportáž viděná očima obyčejného návštěvníka. Pokusím se vám nastínit letošní ročník, poradit na co se vyplatí jít a čemu se naopak vyhnout, aby poměr zážitek / cena byl co nejlepší.

Takže předně letos je zase o něco hlučněji, kolotočáři túrují své obrovské repro bedny na až samou hranici únosnosti. Zaručeně kamkoli se postavíte, uslyšíte roztříštěný hudební doprovod tak čtyř až pěti různých atrakcí hrajících v drtivé většině takové ty opravdu ohrané "hity" od O-zone, Maroon 5, 50 Centa a podobně.

Člověk s alespoň částečně zachovaným hudebním vkusem, tak musí zatnout zuby a pustit se do davu ostatních návštěvníků lačnících po dávkách adrenalinu a zábavy na rozličných kolotočích, houpadlech, autodromech, horských drahách, střelnicích a mnoha a mnoha jiných. Davy návštěvníků tu letos skutečně, tak jako ostatně každý rok, jsou. I když řekl bych, že to možná není tak strašné, jak jsme byli zvyklí z dřívějších let.

Obzvláště přijdete-li některý všední den dopoledne můžete se těšit na Matějskou jen pro vás.. Ale ani o víkendu si není na co stěžovat. Snad díky ještě stále chladnému počasí či díky malému počtu dětí v tom správném věku, nepřesáhne doba čekání ve frontě na atrakce takových 7 minut. Předpokládám-li, že jste vešli jako každý spořádaný návštěvník hlavním vchodem a nevyužili jeden z mnoha způsobů jak se do areálu dostat zdarma, nacházíte se teď ve vrchní části celé pouti. Tuto část doporučuji co nejrychleji bez povšimnutí projít, obzvláště pak se nenechat zlákat žádnými rádoby 3D atrakcemi, jichž je zde jako maku a namířit si to rovnou do spodní poloviny areálu.

Možná jen pro rodiny s malými dětmi je nahoře pár slušných atrakcí jako staré dobré labutě či stan s poníky. Až sejdete schody, doporučuji dát se doprava, tak aby se kvalita i nebezpečnost všech atrakcí postupně zvyšovala a na ty opravdu žaludektrhajíci jste se dostali až v momentě, kdy budete alespoň částečně otrlí.

Cestou budete míjet všemožné strašidelné hrady, které sice nebývají moc hrůzyplné, ale pozor na šok, který může vašim ratolestem způsobit opravdu ošklivý převlečený Ukrajinec, který na konci některých hradů poměrně brutálně bafá na již tak dost vystresované děti.

Bez povšimnutí jistě nezůstanou ani všelijaké střelnice, z nichž jednoznačně kvalitou vyčnívá ta Staročeská s nádhernými plechovými pohyblivými terči rozličných mnohdy úsměvných provedení. A to se už dostáváme k první atrakci z kategorie těch větších. Poměrně nevinně vyhlížející atrakce tuším s názvem Dancer je ovšem regulární zabiják.

Nejen že se točí celý podstavec, ale točí se i ramena, na kterých jsou po čtyřech umístěné vozíky, jenž se samozřejmě samy také točí kolem své osy. Pokud jsem tvrdil, že jdeme od jemnějších atrakcí k tvrdším, tak toto je výjimka potvrzující pravidlo. Zvláště prázdným žaludkům tuto kratochvíli moc nedoporučuji, ale bude vám blbě, i když se najíte. Celkově u mě tato atrakce propadá. Na to jak je vám z ní blbě, zas tak zábavná není. Cena je sic celkem přijatelná, přesto frčíme radši dál.

Následující oblast bych nazval oblastí autodromovou. Vřele doporučuji využít kombo Horská dráha Italský autodrom, protože , když jednu z nich navštívíte, dostanete na tu druhou slevu. A protože Horská dráha za neuvěřitelných 25 korun je povinností a Italský autodrom je asi největší, co na Matějské je, opravdu se tato kombinace vyplatí. Až se dost vyřádíte na autodromu a projezdíte na dráze, radím vydat se vlevo projít kolem vodní horské dráhy, jenž stojí opravdu za houby, a dojít až k atrakci se jménem Mouse.

Je to taková zvláštní varianta horské dráhy , kdy se vozík v němž zdoláváte typická převýšení ještě navíc sám točí kolem své osy, a tak dostává atrakce zcela nový rozměr. Mouse je dobrý, ale rozhodně není povinností, jen spíš takovou dobrou možností. Počínaje touto atrakcí se dostáváme do té nejtvrdší části parku. Úchvatně vypadající, ale opravdu jen vypadající, Ikarus můžete nechat bez povšimnutí, protože zde opravdu o nic nepřijdete. Prostě kravina.
Minete-li vyřvávající atrakce nabízející něco trefit míčkem, jejichž trik je v tom, že pěnovým míčkem prakticky nelze shodit těžké kuželky, takže nevyhrajete, ani když se pokaždé trefíte. Dostanete se k pěkné a rychlé atrakci s několika rameny plnými vřískajících lidí točících se všelijak dokola, jak se atrakci zlíbí.

Zde snad jen pozor na to, že se vzdáleností sedačky, na kterou si sednete, od kořene ramene (středu ramen) roste zábava. Ten, kdo si sede úplně na vnější okraj, bude lítat jak blázen a naopak ten, kdo se posadí blízko u středu, se bude točit jen minimálně...

Vskutku jen po pár dalších krocích dorazíte k celkem mírumilovně vypadající obrovské houpačce. Zdání však klame, po zaplacení velmi slušného vstupného 60 korun vás čeká super zážitek. Houpačka sice nejde úplně hlavou dolu, ale téměř ano. Navíc se celá točí a tím výrazně zvyšuje přetížení, které vás dole doslova přidrtí k sedačce, nahoře se naopak budete bát, že vypadnete, jak se v mrtvém bodě celý kolos na krátký moment zastaví. Osobně doporučuji vybrat si jednu z posledních dvou jmenovaných, jednak ušetříte a jednak si jsou charakterem tyto atrakce poměrně podobné.

Až rozdýcháte tento poslední zážitek, směle vyražte dál, neboť jsme již sice téměř u konce, ale to nejlepší nás stále ještě čeká. Na vystřelovací žlutý katapult se doporučuji pouze dívat, atrakce je sice opravdu dobrá a zážitek je bombový, ale je vyvážen nekřesťanskou cenou a hlavně děsně dlouhou frontou, která se táhne snad nejpomaleji ze všech atrakcí, protože katapult má jen dvě místa, jízda trvá poměrně dlouho a zájemců je mnoho.

Už se blížíme k poslední, ale vskutku té nejlepší atrakci, kterou vám popíšu. Je jí Booster. Dvě obrovská ramena, točící se šílenou rychlostí, slibují nádherný zážitek, přetížení až 4 G, několikrát opakovaný volný pád z výšky 30 metrů a to vše za "pouhých" 120 korun. Nastupte tedy bez váhání a nebojte se, že se vám udělá blbě. Booster se totiž nijak netočí kolem své osy - jedete pouze dopředu, a to snáší žaludek mnohem lépe než ony horizontální rotace. Možná se jen trošičku přioblečte, nahoře to fouká. Zvlášť, když si to tam někdo profrčí stovkou...