Premiéra filmu Václav

Inspirací pro scénář Marka Epsteina se stala jedna z mnoha amnestií bývalého prezidenta Václava Havla. Tvůrci původně zamýšleli natočit celý cyklus televizních filmů na téma prezidentských milostí, nakonec se ale ukázal příběh Václava natolik silným, že na něm postavili jediný celovečerní snímek určený do kin. Myšlenku dalších pokračování však rozhodně zcela nezavrhli.

Námětem filmu se stal příběh vesnického blázna Václava, který díky své nezbednosti lítá z jednoho průšvihu do druhého. Většina obyvatel vesnice jej má za šaška, hlupáka a nezvladatelného kluka, který působí jen potíže.Václav žije pouze se svoji starou matkou v podání Emílie Vašáriové a starším bratrem Františkem, jehož si zahrál Jan Budař. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí nešťastným výstřelem. Václav je uvězněn. Zoufalá matka se ale pokusí využít i poslední možnosti, jak svému synu pomoci a podá žádost o prezidentskou milost. Závěr i hlavní myšlenka filmu pojednává o tom, jestli se jí podaří přesvědčit sousedy, aby podepsali nezbytnou petici, nebo zvítězí stará vzájemná nevraživost.

"Pokládali jsme si otázku, do jaké míry jsme schopni někomu dát milost nebo mu prostě odpustit, " odpověděl režisér Jiří Vejdělek na otázku, jaké má být Václavovo poselství. Na dotaz, zda by se chtěl osobně setkat se skutečným Václavem, podle něhož je film natočen, odvětil, že jeho opravdovou identitu nezná, ale už se mu ozvali nezávisle na sobě tři různí lidé, kteří tvrdí, že je film natočen podle jejich vlastního příběhu a někteří dokonce vyhrožují žalobou.

Při závěrečných titulcích sklidili tvůrci nadšený potlesk přítomných novinářů a ti se dál vyjadřovali o filmu vesměs pochvalně. Jeden z členů grantové komise nám potvrdil, že finální verze filmu se velmi liší od původního scénáře, ale jedním dechem dodal, že změny jsou ku prospěchu věci.

Hlavní porci komplimentů sklidil za svůj výkon Ivan Trojan. Zeptali jsme se jej, jaká scéna mu dala nejvíce zabrat. "Bylo tam mnoho těžkých scén, ale nejhorší pro mě byla asi ta, ve které jím buchtičky se šodó a to způsobem, jakým je jí Václav - tedy velmi velmi vehementně. Tuhle scénu jsme točili asi osmnáctkrát, takže si spočítejte, kolik jsem těch buchtiček dohromady snědl."

V dalších rolích se představili například: Soňa Norisová, Jiří Lábus, Petra špalková, Jan Vlasák a mnoho dalších známých tváří českého filmu.