Rock For People: Děláme věrozvěsty

Festival Rock For People je rozhodně největším hudebním festivalem v České republice. V minulých letech měl pověst zkostnatělého kolosu, nicméně loňský výběr zajímavých headlinerů snad naznačil, že se začíná blýskat na lepší zítřky. Nejenom o tom jsme si povídali s promo-manažerem a tiskovým mluvčím Šimonem Kotkem. Zajímá vás, jak se do čech lákají velká jména, kolik se vytočí piva a co vlastně takové pořdání hudebního festivalu obnáší? 



Od loňska byl Rock For People přestěhován z Českého Brodu na letiště v Hradci Králové. Jste spokojeni s novým místem konání festivalu?

My jsme spokojeni hodně. Hlavně nám to umožňuje vozit velký kapely, což v Brodě bohužel nešlo, protože to místo mělo svý omezení. Kamion se tam vešel stěží jeden a velký kapely jezděj mnoha kamionama. Nehledě na to, že i pro lidi to má dost výhod. I když prší - a že v tom termínu prší prakticky vždycky - tak se tam dá vydržet. V Hradci není tolik bláta a člověk se tam může i dobře schovat. Prostě to funguje.



Nepřemýšleli jste, právě vzhledem k tomu pravidelnému dešti, o změně termínu? Proč je festival vlastně na začátku července?

Uvažujeme o tom prakticky furt, ale už jsme si na to jednak docela zvykli a jednak to není moc kam přesouvat. Museli bychom jít proti jinýmu velkýmu festivalu, ať už to jsou Colours of Ostrava nebo Malá skála. Což rozhodně není dobrý. Další důvod je, že takhle kolem těch státních svátků, který jsou na začátku prázdnin, to děláme vždycky. Má to svoje praktický výhody. Lidi mají volno a nám se taky daleko jednodušeji podaří stáhnout různý zahraniční kapely, který jsou většinou o víkendech na nějakým festivalu za hranicema.



Loni jste přivezli třeba The Killers, The Hives nebo Flipsyde. Vyplácí se vám velká jména?

To je otázka, protože samozřejmě udělat festival o českejch kapelách je mnohonásobně levnější. Otázkou je, jestli by byla návštěvnost stejná. Nicméně, i když se to třeba ne vždycky vyplatí, tak nás by nebavilo, dělat jenom s českejma kapelama. Proto je ten program hodně o zahraničních kapelách. 



Kolik si tak řádově ty největší řeknou?

Tak to jsou velký pálky. Já to teda po pravdě nevím přesně, ale jsou to víceméně šestimístný částky v eurech.


Kdo byl loni nejdražší?

Rozhodně The Killers.


A byli s nimi návštěvníci za ty peníze spokojení?

Oni jsou sice megahvězdy venku a tady neměli ještě tak úplně pevnou pozici, ale já myslím, že jo. Vlastně děláme takový věrozvěsty tím, že přivezeme něco, co venku letí, ale tady to ještě není úplně pevný v kramflecích. Třeba letos jsou britští Kaiser Chiefs to samý. To jsou aktuální světový megastars, ale tady to moc lidí nezná. Ovšem letos to zase máme doplněný takovejma stálicema, jako jsou The Offspring.


Jak se takovéhle velké kapely vlastně kontaktují?
  
No... Sranda to samozřejmě není, protože člověk musí mít za sebou poměrně silný portfolio. Takže ty kapely se prostě postupně nabalujou a je možný se bavit s většíma a většíma jménama. Za ta léta se pozice Rock For People vybudovala. Samozřejmě, kdyby kdokoli oslovil The Offspring a v tuhle chvíli za sebou neměl ani jeden projekt nebo měl za sebou pár ročníků festivalu, kde hrajou jen Český kapely, tak se s nima ani nebavěj. Tahle velká jména si opravdu hodně vybírají. Třeba u Kaiser Chiefs se potvrdilo, že Rock For People už má poměrně velký renomé, protože oni vystupujou jenom na velkejch evropskejch festivalech a vybrali si i nás.


Považujete se jako Rock For People za plnohodnotný velký evropský festival a jestli ano, proč jste stále pozadu za slovenskou Pohodou?
  
Dá se říct, že Rock For People už můžeme považovat za evropskej festival. Celkem už ho uznávají i zvenčí, což je samozřejmě milý. Proč je Pohoda furt větší? Těžko říct. Jestli to je tím termínem nebo jestli to je tím, že v okolí Pohody nic dalšího velkýho není, tudíž se nestahujou návštěvníci? Nevím. Michal Kaščák (organizátor Pohody, pozn.red.) dělá tu dramaturgii poměrně experimentální, přesto tam chodí mraky lidí.

  
Jak se vám dělá vůbec dělá hudební festival v České republice? Největší překážky?

Každé odvětví skýtá spoustu překážek. Všechny hygienický a právní normy jsou samozřejmě velmi striktní a každej rok probíhají nějaký kontroly a tak dále. Ale když se na to pamatuje a když se to řeší dostatečně dopředu, tak se to dá.


Chtěl byste něco vypíchnout z toho letošního line-upu ?

Tři velký hvězdy jsou úplně jasný - The Offspring, Kaiser Chiefs a Massive Attack. Stejně jako loni bude každý z headlinerů vévodit jednomu dni. Z těch hodně zajímavých jsou to například Enter Shikari, kteří loni nepřijeli - a to jen a jen chybou jejich road managera, který špatně spočítal, že nestihnou přejezd a jednoduše nemohli stihnout. Ale je tam i spousta dalších zajímavých jmen. Třeba parta Los De Abajo. Nebo taky výborný Locos. Spousta kapel, stojí za vidění.


Sice se jmenujete Rock For People, ale poslední dobou není rock zdaleka jediný žánr, na který tam můžeme narazit.

Ono to celý vzniklo jako rockovej festival, ale omezení těch škatulek prostě není inspirující. To znamená, že dramaturgie se logicky musí rozšířit. Navíc by bylo nudný poslouchat big beat celej festival, že jo? Tudíž se tam mihnou i kapely z úplně jiných světů. Třeba loni Hana Hegerová. Není sebemenší důvod, proč ty škatulky dodržovat. Rock For Poeople se to jmenuje, protože se to tak jmenovalo odjakživa, a rozhodně to pro nás není nějaké omezení.


Chystáte letos ještě nějaké překvapení? Něco, co ještě nebylo oficiálně oznámeno?

Z těch velkejch kapel už se prakticky asi nic neurodí, protože u nich jsou rozdaný karty poměrně brzy. Pro nás je takovou novinkou nová stanová scéna. Ta bude letos v takovým opravdu megastanu, kam se vejde kolem 4 tisíc lidí. Budou tam fungovat dvě scény. Filter Stage a Radio Kiss Stage, který budou v tom stanu postavený proti sobě. Kapely se v něm budou střídat, takže to bude takový docela zajímavý, a i když bude pršet, ty 4 tisíce lidí se tam vejdou.



Tušíte, kolik za festival protočíte piva?
  
To by se samozřejmě někde dalo dohledat. Přesně nevím, ale budou to stovky sudů piva. Samozřejmě taky hodně záleží na počasí. Loni byla poměrně zima a o to byla výtoč pochopitelně nižší. Rok předtím bylo opravdu vedro a to byla výtoč šílená.


Je částka, kterou vyděláte za občerstvení, srovnatelná s příjmy za vstupné, nebo je to třeba ještě víc?

Víc to není. Celej festival stojí v příjmový položce vlastně na třech finančních nožkách. To je právě ten catering a zisky z něj, vstupný a třetí, dost důležitá, položka je sponzoring. Letos je díky sponzorům možný dovést například právě The Offspring, kteří jsou v historii prostě absolutně nejdražší kapela, jakou jsme tu doposud měli.

Jak jste se loni vyrovnali se skutečností, že některé kapely včetně Enter Shikari, o nichž už byla řeč, nepřijely?
  
Ano. Gogol Bordello třeba nepřijeli, protože zpěvák dostal nabídku zahrát si s Madonnou a kejvnul na to. Je to pro nás vždycky dost nepříjemný.


Dá se na to třeba nějak pojistit?

Pojištění jde udělat na nějaký katastrofy typu déšť, oheň a tak dále, ale na tohle moc ne. Vždycky jde o benevolenci těch lidí. Samozřejmě festival není postavenej jenom na jednom nebo dvou jménech, ale jde nám především o konstelaci celýho programu. Takže věříme, že i když vypadne nějaká kapela, tak lidi nebudou naštvaný natolik , že by chtěli vracet vstupný. Ovšem zrovna u Enter Shikari a Gogol Bordello nás to hrozně mrzelo. To byly kapely, na který jsme se těšili jak my, tak lidi. Ale občas se to prostě stane a nejde s tím nic dělat. O Gogol Bordello jsme se dozvěděli den předtím než měli přijet, že prostě nepřiletěj. Enter Shikari to samý.


Z druhé strany. Vystupujících seskupení je na Rock For People opravdu hodně. Určitě musíte i spoustu kapel odmítat...

Bohužel jich musíme odmítat stovky, protože samozřejmě každej by si chtěl zahrát na takovým festivalu. Z toho důvodu jsme udělali soutěž, což je pro mladý kapely šance, jak se na náš Rock For People můžou dostat. Zkrátka nejde vyjít vstříc všem. Máme kolem stovky pozic a do nich musíme vměstnat všechny kapely, ať už to jsou The Offspring a nebo vítězové týhletý soutěže. Neodmítáme ale jen úplně malý kapely. Jsou to občas i kapely, který na klubový scéně fungujou úplně normálně a chodí na ně do klubu třeba dvě stě tři sta lidí.


Nějaká zajímavost na závěr?

Letos je docela zajímavá ještě jedna scéna, řekněme filmově-divadelní. Protože na ní poběží filmovej festival MOFFOM (Music on Film Film on Music), což je festival filmů s hudební tématikou. Ta se bude ještě střídat se scénou divadelně hudebního projektu Kašpárek v rohlíku, což je úplná fantasmagorie, ale naprosto úžasná!


Letošní ročník hudebního festivalu Rock For People proběhne ve dnech 3. - 5. července 2008 v královehradeckém areálu letiště. Do konce června si můžete zakoupit vstupenky v předprodeji za zvýhodněnou cenu 950 Kč, na místě pak zaplatíte rovných jedenáct stovek. Sledujte aktualizace na webu http://www.rockforpeople.cz, a pokud se rozhodnete na festival vydat, přejeme za celou kulturní rubriku Našeho úhlu pohledu ostrý obraz a dobrý zvuk.