70 let od nástupu protektora Heydricha

„Celá tato oblast bude jednou německá! Čechy už tady nic nečeká.“ Tak zní slova zastupujícího říšského protektora protektorátu Čech a Moravy Reinharda Heydricha. Muže, který přesně před 70 lety 27. září 1941 nastoupil do svého protektorského úřadu. Období jeho vlády je jedním z nejtemnějších v celých českých dějinách.

Kde se vzala krutost?
Budoucí Heydrichova nenávist k Židům, krutost a až slepá oddanost nacismu a Vůdci může mít řadu příčin. Některé z nich vysvítají už v Heydrichově dětství. Reinhard se narodil 7. března 1904 do silně katolické rodiny s velmi přísnou výchovou. Jeho otec byl hudebním skladatelem a velkým německým patriotem. Své děti doslova cepoval.

Ačkoli byl Reinghard velmi inteligentní a hudebně i sportovně nadaný, setkával se ve škole často se šikanou. Spolužáci ho prý zesměšňovali kvůli jeho nesmělému pisklavému hlasu a kvůli tomu, že byl z katolické rodiny. Většina tehdejší německé společnosti byla totiž protestantská. Další potupou byly pro Reinharda pomluvy o jeho židovském původu, které o něm roznášeli jeho spolužáci. Heydrich měl prý dokonce posměšnou přezdívku Moses Handel.

První světová
Při vypuknutí první světové války mu bylo teprve 10 let, přesto se přihlásil jako dobrovolník a stal se členem několika radikálně pravicových, protikomunistických a antisemitských organizací. Pro Němce likvidační následky Versailleského míru se osobně dotkly i Heydrichovy rodiny, která přišla o všechny své úspory. I to jistě přispělo k pozdější Heydrichově angažovanosti v Třetí říši.

Kariéra v námořnictvu
V roce 1922 se Reinhard dal k námořnictvu a už v roce 1926 se stal důstojníkem. Jeho vojenskou kariéru však zhatily milostné pletky. Heydrich se stal vyhlášeným sukničkářem, který milenky střídal s neobyčejnou samozřejmostí. Když se však do jedné skutečně zamiloval a nabídl jí sňatek, jedna z jeho zhrzených bývalých přítelkyň, kterou přivedl do jiného stavu, si na něj stěžovala otci, shodou okolností to byl admirál, a ten zařídil Heydrichův vyhazov z námořnictva.

Psal se rok 1931 a Heydrich byl bez vyhlídky na kariéru na dně. Jeho snoubenka a budoucí žena Lina von Osten, kvůli které se to vlastně všechno seběhlo, jej ale seznámila s Heinrichem Himmlerem, který v té době budoval SS. Himmlerovi se Heydrich líbil a zaměstnal ho v NSDAP . Nacistická strana tak Heydrichovi pomohla, když bylo nejhůř...

Nacistický smysl života
Následná kariéra v NSDAP byla rychlá. Schopný, systematický a chladný Heydrich se našel. V Gestapu pilně vytvářel seznamy nepohodlných lidí, se kterými se nacisté budou muset v budoucnu vypořádat, organizačně se podílel na „noci dlouhých nožů“ v roce 1934 i na „křišťálové noci“ v roce 1938. Úspěšně se vypořádal i s nařčením svých nepřátel, kteří vytáhli staré pomluvy o jeho židovském původu. Vyšetřování předních odborníků na rasovou čistotu jednou provždy prokázala, že je čistokrevný Árijec.

V roce 1939 se stal stal hlavou nově vzniklého Hlavního říšského bezpečnostního úřadu RSHA, pod který spadala Bepečnostní policie, Bezpečnostní služba, Kriminální policie i Německá tajná policie, takzvané Gestapo. Jeho hlavním úkolem bylo bojovat proti Židům, cikánům, aristokratům, komunistům a dalším nepřátelům Říše. Z titulu funkce to byl právě on, kdo byl jedním z hlavních architektů celého holocaustu a takzvaného „konečného řešení“.

Říšským protektorem
Reinhard Heydrich si ve svém úřadu vedl velmi dobře a Hitler pro něj brzy našel velmi důležitou funkci v Protektorátu Čechy a Morava. Současný říšský protektor Konstantin von Neurath byl příliš měkký a nedokázal potlačit v protektorátu odboj. Proto ho měl nahradit právě Heydrich, který byl svojí tvrdostí vyhlášený.

Hitler si vybral dobře. Heydrich okamžitě nastolil výjimečný stav a během tří dní po svém nástupu nechal popravit 92 lidí podezřelých z práce proti Říši. Jejich jména na plakátech ještě dlouho visela po celém protektorátu jako výstraha. Nový protektor zakázal takřka všechno, co zavánělo češstvím a během půl roku do února 1942 nechal pozatýkat až pět tisíc lidí. Nastolil policejní stát a skutečně se mu tak povedlo zdecimovat a téměř zcela utlumit domácí protinacistický odpor.

Když se to hodilo, ukazoval Heydrich i přívětivější tvář. Zvýhodňoval dělníky, kteří pracovali ve strategických průmyslových podnicích a vcelku vzato pro člověka, který se nechtěl nijak zapojit do odboje, bylo období jeho vlády klidné a dalo se „normálně“ žít. Heydrich však rozhodně žádný lidumil nebyl. Českou otázku hodlal vyřešit tak, že většinu Čechů po válce odveze na Sibiř a zbytek poněmčí. Pro slovany nemělo být již v české kotlině místo.

Heydrichův konec
Heydrichovy výsledky byly z pohledu NSDAP opravdu úctyhodné. Jeho sebevědomí rostlo, a tak si dovoloval i porušovat bezpečnostní opatření pro jeho vlastní osobu. Navzdory předpisům jezdil po Praze bez eskorty neobrněným kabrioletem, aby ukázal, jakou má Protektorátu sílu a převahu. Tato trestuhodná neopatrnost se mu nakonec při atentátu českých parašutistů 27. května 1942 stala osudnou.

Článek byl pod mým jménem publikován na serveru Novinky.cz

Martin Tyburec