Měření daňové výtěžnosti Signal festivalu je nesmysl. Vysvětlím proč.


Náměstek primátora hlavního města Václav Novotný před časem nadšeně přispěchal s tvrzením, že pořádání festivalu světla Signal přineslo do veřejných rozpočtů 20 milionů korun. To jen díky tomu, že do Prahy na festival dorazilo o 11 tisíc zahraničních turistů víc než během jiných srovnatelných tří dní. Svá čísla opírá o měření jednoho z telefonních operátorů, který po dobu festivalu i mimo něj zaznamenával počet aktivních simkaret na vybraných prostranstvích, kde se konala světelná show. Jednoduchým sečtením zahraničních čísel pak na Magistrátu dospěli k výslednému číslu, podle kterého festival přilákal oněch 11 tisíc zahraničních turistů navíc.

Turisté by jinak byli v hospodě

To je ale přinejmenším velmi zkreslené tvrzení, protože nikde není řečeno, že turisté skutečně do Prahy přijeli. Mnohem pravděpodobnější je, že se na náměstích pouze po dobu festivalu koncentrovali a jinak by byli třeba v ZOO nebo v hospodě. Tento můj názor při osobním rozhovoru ostatně nebyl schopen vyvrátit ani sám Novotný.

Ještě zkreslenější kvůli tomu ale jsou i další jeho vývody. Podle Novotného totiž díky existenci statistiky průměrné denní útraty běžného turisty v Praze můžeme vypočítat, že tito zahraniční návštěvníci během festivalu utratili přes 100 milionů korun. Při 20% daňové sazbě pak můžeme vypočítat, že celkem veřejné rozpočty na akci vydělaly asi 20 milionů. Podle mě, nevydělaly. Turisté totiž nepřijeli, jen se koncentrovali.

Nic proti festivalu, ale 20 mega nepřinesl

Náměstek Novotný dokonce kvůli této skvěle vypadající  novince svolal i mimořádnou tiskovou konferenci, kde právě těchto 20 milionů prezentoval jako jasný důkaz finanční výhodnosti pražského příspěvku na tento festival. Praha totiž Signal festival podpořila částkou 5 milionů korun, což je v kontextu ostatních kulturních akcí v Praze velmi vysoká podpora. Pominu-li fakt, že 20 milionů by získal stát a ne přímo hlavní město, stále musím s metodou měření pana náměstka nesouhlasit.


Měření pouze zcela přesvědčivě určilo celkovou návštěvnost festivalu v absolutních číslech. Ta dosáhla rozhodně úctyhodných 230 tisíc lidí. Ovšem nelze podle ní dovozovat, že zahraniční telefonní čísla, která se programu na náměstích účastnila, by do Prahy přicestovala právě kvůli němu.