Deník režiséra #1: Pravda o crowdfundingu

Tak jsme vybrali skoro 63 tisíc na film! A to na Startovači a to je takovej crowdfundingovej server. Českej Kickstarter. Zdálo by se, že lidem se náš projekt líbí a že budeme mít dost peněz i elánu, abychom ho zrealizovali. Ale všechno je trošku jinak. 







Pravda je taková, že crowdfunding nám naopak ukázal, že:

  • nikoho ve skutečnosti nezajímá, co děláš a už vůbec ne cizí lidi. Přispívaj jen ti, co tě maj rádi,  protože seš to ty, anebo je jim tě spíš líto. 
  • jo, nějaký peníze vybereš, ale za jakou cenu? Za cenu regulerního žebráctví a pruzení lidí. Jedním slovem za cenu kampaně. A stejně nakonec musíš sypat hodně ze svý kapsy, abys překonal ten potřebnej limit. Kolik jsme tam z těch 60 tisíc dali sami? To si s dovolením nechám pro sebe.
  • jestli chceš začít podnikat, rozuměj něco prodávat, tak si nějakej ten crowdfunding zkus. Je to super škola, abys zjistil, jak oslovit lidi.


Abych nebyl jenom negativní, ještě je tu jedna věc:


  • poznáš co je zač ten Facebook. To je ti taková svině! 
  • My jsme kampaň vedli hlavně na Facebooku a je pravda, že asi většina lidí, co nám přispěla, se o nás dozvěděla díky němu. Jenže... Problém je v tom, že Facebook velice brzo zjistí, že jeho pomocí chceš něco prodávat. A tak tě začně velmi rychle banovat, jak to jenom jde. Tvý příspěvky se prakticky nezobrazujou a Zuckerberg ti jen občas pošle hlášku s nataženou rukou. "Dej mi peníze a zbavím tě kletby!" Tůdle! Nedali jsme jim ani vindru! Takže nás asi banovali málo a do budoucna to ještě zhoršej.


A ještě jedna a teď už opravdu pozitivní:


  • taky zjistíš, kdo je opravdu kamarád a někdy jsou to i lidi, od kterejch bys to tolik nečekal. 


Do selhání!